TRAVAIL
A painting has to be perfectly balanced. Lines and colour must become a perfectly blended whole. The outer looks of the natural are of no importance. The state of mind contents is what matters.To search for the deepness of the colour and not a false perspective is what fascinates me the most. I am passionate about seeing how colour blends and creates mysterious prisms, expressive and shiny reflections which closely linked to the lines results in geometric shapes, a compact block within the painting. In summary, I aspire to the painting’s decoration value following a rigorous distribution.
Magazine “Destino" (In the Artists studio)
6/4/1957
L’art, c'est dire quelque chose de la manière la plus belle possible, idéaliser la vision que l'on ressent. Peindre avec le coeur.
PeintureLe dessin je l'ai déjà, ce que je n'ai pas ce sont les couleurs.
PEINTURELe corps d'une femme a des formes merveilleuses, qui sont très agré.
Sculpture-
Mère avec l'enfant dans les bras
Technique mélanger sur papier 27 x 21 cm
-
Salutation
Huile sur bois 73 x 92 cm
-
Enfants Jouant
Huile sur bois 24 x 73 cm
-
Salutation
Huile sur toile 73 x 92 cm
-
Oratoire
Huile sur papier 50 x 65 cm
-
Les Vaches, 1995
Huile sur toile 60 x 73 cm
-
L'Heure, 1975
Huile sur toile 60 x 73 cm
-
Le Marché
Huile sur toile 81 x 100 cm
Événements
-
Centenari Manel Surroca, al monastir de Sant Pere de Camprodon
del 22 de julio a l'11 de setiembre 2017
-
Manel Surroca Painting Prize - Pirineu de Girona
Camprodon Manel Surroca et Claret rend hommage à un concours de peinture populaire.
-
15 Apr
Tret de sortida als actes de commemoració del Centenari Manel
Conmemoració del Centenari Manel Surroga 1917-2017
-
16 Nov
Manel Surroca i Claret, l'artiste absent
L'Ateneu Barcelonès accueillera le jeudi 16 novembre à 19h à Sala Verdaguer
Nouvelles récentes
-
20 Dec
II Prix de Peinture Manel Surroca PIRINEU DE GIRONA
Le gagnant sera annoncé lors d'une cérémonie de livraison le 22 décembre à 19h à Cal Marqués
-
13 Nov
Le Centenary Manuel Surroca 2017 se rend à Barcelone
Ateneu Barcelonès animera une conférence sur le travail et l'héritage de l'artiste camprodoní le jeudi 16 novembre. La conférence aura lieu à la Sala Verdaguer à l'Ateneu Barcelonès, le jeudi 16 novembre à 19h.
-
29 Jul
Centenari Manel Surroca, xerrada al monastir de Sant Pere de Camprodon
Xerrada sobre el pintor camprodoní
-
18 Jul
Inauguració de l’exposició ‘L’absència’
22 de juliol, a les 12 hores.Inauguració de l’exposició ‘L’absència’ i presentació del llibre ‘Malgrat l’absència, el color’
-
14 Jun
Premi de Pintura Manel Surroca - Pirineu de Girona
La presentació pública s’ha dut a terme a la seu del Patronat de Turisme Costa Brava Girona
Ecrits: Peindre avec le coeur
-
L’ absència
“A totes les cases sempre hi ha una cadira buida”, deia sempre Manel Surroca. La cadira buida, l’absència, és quelcom que el va marcar des de ben jove i durant tota la seva vida. És per aquenta raó que darrera i davant de la seva obra, les cadimes i l’absència era i és present.Aquest passat 22 de juliol, al Monestir de Sant Pere de Camprodon, aquesta absència es va transformar en presència de color, en presència de colors. En aquesta, bans de fer les primeres passes a l’interior del monument romanic del segle XII, una de les Wild Chair1 dels artistes Ariane Patout i René Müllerdonava la benvinguda.
Dins, una gran exposición d’homenatge a Surroca, pero tumbé a tots aquella que els van acompanyar en algun moment de la seva vida per fer d’un noi de 30 anys, escultor, a l’artista dels pinzells.
Només entrar, a la dreta, l’obra “l’absència.2006” que emmarca l’exposició; a l’esquerra, un autoretrat del seu germà, Anton, que als 25 va morir i li va deixar la paleta i el color. Va ser la primera absència que va marcar la seva vida.
Més endavant, al centre del monestir, després d’haver recorregut i gaudit de l’obra de grans artistes i familiars que van influenciar a la vida de Surroca (el seu germà, el seu pare, Frederic Marés, Joan Ponç, Marius Vilás, entre altres), la mostra es divideix entre allò més terrenal, quelcom que es palpa, que es veu, a l’ho més intangible, aquell món més espiritual, imaginari, que va aprendre tant de Joan Ponç. Al centre, una impressionant mostra marcant aquest horitzó entre la terra i el cel. Una línea fina, diminuta marcada pels colors i la plum.
Tota l’exhibició que es podrà veure fins a l’11 de setembre, també dona a conèixer obra inèdita recopilada després d’una crida popular. Obra que havia estat en cases de coneguts i de no tant coneguts de Surroca i que ara, per primera vegada, es retroba amb tot allò que un dia l’artista dels pirineus, Manel Surroca, va tenir, va ser.
Ester Vilar -
La vaca que riu
A en Manel i al seu germà Anton hi havia tres coses que els agradaven molt: jugar i correr pels carrers, llegir contes i fer dibuixos i pintar.A Camprodon però, els hiverns eren freds i, durant les tardes fosques els pares, no els deixaven sortir al carrer. Llavors, s’entretenien amb les seves xerrameques, amb els llibres de contes o fent dibuixos i pintant com veien que feia el seu pare quan li encomanaven algun decorat per al teatre.
Un dia de finals d’hivern, el cel es va ennuvolar i la pluja va fer que tot semblés d’un color gris pesant. En Manel i l’Anton estaven moixos: aquell dia, no podien sortir i no trobaven la manera de fer passar les hores.
En Manel es va asseure al costat de la finestra del menjador des d’on es veien unes boniques vistes. Mentre queia la pluja silenciosa li va venir al cap una idea divertida, una idea que va dibuixar un somriure en els seus llavis.
-Què passaria si la pluja fos de colors?
Si plogués aigua de colors, aquella vaca més grossa que veia des de la finestra de casa podria ser d’un color groc i lluminós, aquell groc que tenen les llimones o el groc dels rovells d’ou.
La del costat que abaixava el cap per menjar podria ser vermella i la que movia la cua per espantar les mosques podria ser blava, ja que semblava més trista que les altres...
Ah,i l’altra de més amunt rosada com les flors de l’estiu... Quin riure que li feia imaginar el color que tindrien cada una de les vaques del seu ramat.
La pluja tranquil·la que queia sobre l’herba seria transparent, com la de sempre, com la pluja de veritat.
El verd dels prats de Camprodon és d’un verd maragda, verd de pedra preciosa. En Manel creia que era el verd més bonic del món i la seva pluja imaginada d’aquella tarda grisa no el podia modificar ni una mica.
Llavors en Manel va pensar que això que imaginava ho podia pintar. Va anar a la seva habitació sense dir res, va agafar les pintures, el cavallet i els pinzells i va començar a pintar les vaques que veia des de darrera del vidres tal com les havia imaginat. Aquell dia de finals d’hivern, en Manel va pintar aquest bonic quadre.
Ja ho sabem, les vaques de la nostra vall són marró o blanques tacades de negre, però el seu somni el va portar a pintar el món d’una altra manera, a veure el món amb els ulls de la imaginació.
L’Anton se’l mirava, no li deia res, ell també s’entretenia amb els llapis i els carbonets imaginant qui sap què. Quan en Manel va acabar de pintar les vaques, l’Anton li va dir:
-Manel, t`has fixat en la vaca que has pintat vermella com el foc?.
Mira-la com riu!
Día de les llengües, abril 2017M.Àngels Rigat
-
Peindre avec le coeur.
On a l'habitude de mélanger les mots, ou faire des jeux de mots,peinture ancienne, peinture moderne: "quelle grande erreur", iln'y a qu'un seul type de peinture. La Bonne Peinture.Parler d'art a toujours été difficile et de nos jours encore plus pour la grande désorientation qui existe: la tâche ardue est canaliser ce courant équivoque, faire voir ce qu'il est et à quoi il ressemble, faire comprendre que l'art, c'est créer, pas copier ou retranscrire du naturel, tel que le voit n'importe quel mortel, cette inquiétude, cette manière de comprendre, cette façon d'équilibrer les masses n'implique en rien la copie parfaite de la nature; l'art, c'est dire quelque chose de la manière la plus belle possible, idéaliser la vision que l'on ressent. Peindre avec le coeur.
On a l'habitude de mélanger les mots, ou faire des jeux de mots, peinture ancienne, peinture moderne: "quelle grande erreur", il n'y a qu'un seul type de peinture. La Bonne Peinture. Tous les chemins sont bons pourvu qu'on y mette l'intention: on ne doit pas faire les choses en suivant une méthode, on ne doit pas trouver la manière ni le système pour résoudre un tableau, chacun est un problème distinct, les états d'âmes de l'artiste influent beaucoup, il doit mettre dans chaque tableau tout son amour, toute la force d'expression dont un être est capable et tout le sentiment.
Couleur, couleur, Van Gogh avait tellement raison de dire que le peintre doit être un coloriste, quand je dis peintre, je me réfère au peintre de demain. (Le jour où tous se rendront compte de la beauté de la couleur et oublieront le motif, ils comprendront que tout n'est pas que forme dans un cadre, bien que ce ne soit pas pour ça qu'on doive l'oublier). Peut-être que plus tard, ils parviendront à comprendre certains artistes. Cette satisfaction qu'un être ressent quand il met une couleur à côté d'une autre, faire vibrer ces masses chromatiques, en faisant chanter un vert, en faisant briller un rouge, valoriser sans salir la couleur et dire de la manière la plus naturelle qu'un être ressent, sans torture ni affection; en un mot, simplement, profondément, c'est mon idéal, que d'autres cherchent d'un autre côté, ça m'est égal, toutes les idées ne sont pas les mêmes.
Je voudrais vous parler de mes émotions picturales, je voudrais vous faire comprendre mon amertume et mes désillusions face à un tableau, je ne suis pas écrivain, et ces choses, je peux seulement les dire, et très mal, en peignant. Je ne veux pas parler de la peinture des autres. Pourquoi, si je peux à peine vous expliquer la mienne? Je sais seulement que je l'ai, ici, à l'intérieur, c'est très profond, et je la sens avec tellement de force que je ne peux me contenir, je dois peindre, peindre. Beaucoup m'ont demandé si je voyais comme je peignais. "Quelle drôle d'idée"; je le ressens comme ça et c'est un besoin si je mets telle ou telle couleur, telle ou telle forme. Cette paix, cette torture, ce plaisir, cette amertume, font part de nous-mêmes et il y en a certains qui ne le sente pas.
Peinture moderne ou ancienne, qu'est ce que ça peut faire, ce qu'il manque, c'est de la "bonne peinture” . On nous regarde tous du coin de l'œil, peut être que demain quand on nous regardera en face et nous reconnaîtra comme nous reconnaissons les grands maîtres, on pourra être jugés avec plus de justesse dans nos œuvres.
Manel Surroca